Dyk ner i vävningens många möjligheter!

Här börjar du med att skörda spånadslinet och samla in växter att färga med. Under utbildningens gång lär du dig att bemästra olika material och tekniker för att skapa  textilier inspirerade av äldre förlagor eller utifrån din egen formgivning. Med en fot i den folkliga textila traditionen och en i framtida hållbarhet utvecklar du dina kunskaper och färdigheter och ges stort utrymme att utforska vävningens många hantverk.

Efter tre år hos oss har du möjlighet att ta gesällbrev.

 

 År 1

Under det första året får du, utöver grundkunskaper i en mängd olika vävtekniker också praktisk materiallära med sådant som spinning, färgning, linberedning och fårklippning. Dessutom ingår färglära, formövningar och kroki samt vävteori, materiallära och kulturhistoria.

Du lär dig om vävningens möjligheter genom att arbeta med olika material, tekniker och bindningar och deras betydelse för vilka kvalitéer du kan få fram. Du får undersöka hur färg- och formval påverkar och påverkas av de olika vävarnas material, bindning och tekniker. Du får uppleva skillnaden i att väva i olika vävstolstyper och dessutom finns det möjlighet att väva i skolans äIdre vävstolar. I utbildningen ingår vävteori med bland annat  bindningslära, garnuträkningar och att göra vävsedlar samt materiallära där du får lära dig om olika materials egenskaper, ursprung och historik kopplat till miljö- och etikfrågor. Vi diskuterar textilt återbruk, effektiv användning av material och hållbar skötsel och vård av textilier.

För att ge dig förståelse för handens arbete ingår det att arbeta med hela processen från råvara till färdigt tyg: du lär dig att ta fram en tråd genom att spinna garn av lin och ull, du lär dig färga garnet med naturlig och syntetisk färgning, och efter att du har vävt ett tyg så lär du dig slutligen att bereda tyget på olika sätt för att färdigställa det samt hur du sedan ska sköta om tyget så att det håller i generationer.

Teckning, färg och form är viktiga inslag i utbildningen och du tränar dig i ett kritiskt tänkande kring form och funktion. Vi jobbar med färg och formgivning både i och ur vävstolen samt när vi arbetar med olika typer av färgning i vårt funktionella färgkök. Där får du prova allt från att koka ut växtfärg över öppen eld och naturlig indigofärgning till att arbeta med pipett och dragskåp när du blandar till precis rätt nyans med syntetiska färgpigment.

Slöjd- och kulturhistoria löper som en röd tråd genom utbildningen. Detta ger dig möjligheter att se det textila arbetet ur historiska, kulturella och ekonomiska perspektiv och att sätta ditt arbete i en större kontext. Du får kunskap och inspiration genom att studera äldre folkliga vävnader och formgivningstraditioner och du arbetar både med nya och äldre redskap och metoder.

Studiebesök i närområdet kan exempelvis vara till museer och hembygdsgårdar, besök i privata samlingar, Wålstedts ullspinneri, den vattendrivna vadmalsstampen i Kvarnas historiska miljö, eller till Alice Lunds textilateljé i Borlänge.

Året avslutas med ett fem veckor långt praktiskt projektarbete som redovisas bland annat genom en skriftlig rapport och på skolans vårutställning.

 

År 2

Andra året ger dig fördjupade kunskaper i vävning. Du arbetar mer självständigt och i längre projekt vilket ger dig utrymme att verkligen gå in i ditt arbete. Fokus ligger på att utveckla dina hantverkskunskaper och din handaskicklighet.

Du arbetar vidare med bindningslära, färgning, spinning och vävning men ger dig ut på djupare vatten. Nu arbetar du med sådant som avancerade linnevävar där du utvecklar ditt handlag med materialet, rekonstruktioner av äldre textilier som lär dig att analysera och förstå en väv på djupet, samt dubbelväv där du får utveckla dina förmågor i bindningslära och konstvävstekniker som ger dig chansen att arbeta med ditt eget uttryck och din formsäkerhet. Hantverket och att öka din skicklighet inom det är det centrala.

Under våren arbetar andraårsstuderande på alla inriktningar med ett inspirationsprojekt, och vanligen görs en längre studieresa i anslutning till projektet. Målet med inspirationsprojeketet är en gemensam utställning som ni arbetar fram tillsammans.

Året avslutas med ett sex veckor långt praktiskt projektarbete som redovisas bland annat genom en skriftlig rapport och på skolans vårutställning.

 

År 3

Det tredje och sista året ger dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta professionellt som vävare. Du får de rätta redskapen för att arbeta självständigt som anställd eller som egenföretagare.

Läsåret är uppdelat i kurser med olika gemensamma fokus, några är valbara och några är obligatoriska. Inom kursernas ramar och i samråd med dina lärare väljer du vad du vill jobba med för att fördjupa dina kunskaper. År 3 är till stor del ett självständigt år med handledningstid med dina lärare. Undervisningen sker, förutom genom handledning, också i form av föreläsningar, samlingar och redovisningar. 

Du får kunskaper i entreprenörskapets förhållningssätt och villkor, krav från myndigheter samt grundläggande kunskaper om småföretagande och marknadsföring.

Kunskaperna i färg och form utvecklas och du ges ytterligare möjligheter till specialisering och att befästa din handaskicklighet.

Genom internationella utblickar kan du se paralleller mellan olika traditioner, och låta dig inspireras av olika kulturers slöjd- och hantverkstraditioner.

Som avslutande arbete kan du antingen göra ett gesällprov i handvävaryrket eller ett självständigt projektarbete på 6 veckor. Detta arbete redovisas tillsammans med en skriven rapport för en fristående opponent och visas sedan upp på skolans vårutställning.

Läs om dina Huvudlärare tryck här