Sätergläntan är en plats med kulturhistoriska anor. Systrarna Elsa och Wilma Långbers byggde upp ett pensionat och vävskola för 100 år sedan. Det kom att bli en plats där gediget kunnande och varmt bemötande byggt upp ett kunskapsklimat som vi nu vill utveckla vidare.

Sätergläntan är också nutida mötesplats där kunskapen om slöjd och hantverk utforskas av studerande, slöjd- och hantverksföretag samt intresserade på kurser och arrangemang.  Många kommer från olika delar av världen, traditionella kunskaper levandegörs och tankar bryts utifrån samtiden.

Här finns verkstäder och utrustning, internat för ett 50-tal boende, ett bibliotek med studiesamling samt Sätergläntans restaurang Elsa och Wilma. Vi har Konst och kulturutbildningar med inriktning på smide, sömnad, trä och väv, som står under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.


Vision och värdegrund

Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk, är en gränsbrytande mötesplats och ett kunskapscentrum för Slöjd och Hantverk.

Sätergläntan står för att:

  • sätta lärandet om slöjd och hantverk i centrum
  • utveckla Sätergläntan som en unik kulturmiljö med ändamålsenliga lokaler, verkstäder, utrustning och omgivning
  • verka för människors lika värde och en tillåtande kultur där människor kan känna sig stärkta av sin kunskap
  • se samspelet mellan naturen och handens kunskap som en förutsättning för en hållbar värld
  • ta kulturhistorisk kunskap vidare i samtida utforskande

Sätergläntan visar, genom gedigna kunskaper om traditionella material och tekniker, värdet av upptäckarlust och handaskicklighet.


Mål till 2025

En stark framtidstro ger inspiration till en utvecklingsresa mot målen att Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk:

  • har ett lärande i framkant som sprids vidare utifrån kunskap, kulturell hållbarhet och handaskicklighet
  • är en kreativ och innovativ miljö som verkar för slöjd och hantverk som en hållbar näring och levande traditioner
  • har en stark position som mötesplats för slöjd och hantverk


Vi tar stöd i Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet liksom med FN:s antagna globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Kunskapen i levande traditioner ligger i linje från Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet, vilket består av traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Det immateriellt kulturarv är bortom nationsgränser, ständigt levande och i förändring.

Agenda 2030s delmål 4 innebär att säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla. På Sätergläntan arbetar vi för att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster, vilket överensstämmer med delmål 12. Genom att stärka entreprenörskapet inom slöjd och hantverk, som i delmål 8, verkar vi för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla. Genom inkubatorn SlöjdLab är Sätergläntan också en kreativ miljö, vilket stöds av delmål 9 som främjar omställning och innovation.


Sätergläntan som utbildningsanordnare

Sätergläntans huvudverksamhet är att bedriva utbildningar inom området kultur och hantverk under överinseende av Myndigheten för yrkesutbildningar (MYH), se https://www.myh.se/. De långa utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN. De lärare som är engagerade på läsårsutbildningarna och på kortare kurser är slöjd-och hantverksföretagare som också har egna verkstäder och studios.

Läsårsutbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur har inriktningarna smide, sömnad, trä och väv. Utbildningen riktar sig till de som vill lära sig slöjd och hantverk från grunden. Under tre år lär man sig hela processen från material, skisser, prototyper och formgivning till att tillverka egna föremål, gärna utifrån levande tradition. I alla inriktningar är det möjligt att ta ett Gesällbrev såsom exempelvis Handvävaryrket, Konstsmidesyrket, Slöjdare – Trä och Dräktsömnadsyrket, se https://hantverksrad.se/.

Distansutbildningarna erbjuder fortbildning inom hantverk på 25 % under 1 termin eller på 50 % under 2 terminer. Utbildningarna har ett visst antal träffar med undervisning förlagda till Sätergläntan och i vissa fall andra platser. Mellan träffarna har man kontakt med lärare för handledning. Undervisningen kompletteras med digitala träffar som gör det möjligt att ta del av kursen oavsett vart man bor.

Korta kurser som är omkring en vecka erbjuds på sommaren. Erkända slöjdare och hantverkare lär ut tekniker, materialkännedom och inspiration. På kortkurserna lär man känna andra intresserade och får dela en fin upplevelse.


Sätergläntan som kreativ och innovativ miljön

Sätergläntan består, som institut för slöjd och hantverk, av olika verksamheter såsom utbildningar, utvecklingsprojekt och strategiska samarbeten. Sätergläntan stärker också slöjd- och hantverksföretag genom att engagera dem som lärare, medarrangörer och involverar dem i olika aktiviteter och projekt.

Sätergläntans verkstäder, butiks- och utställningslokal tillgänglig för slöjdföretagare. Det ger studerande, nya slöjd- och hantverksföretag och samarbetspartners möjlighet att testa sina tjänster och produkter. Sätergläntan är också ett nav för slöjd- och hantverk genom att driva projekt för hållbarhet, innovation och omställning.


Samverkan är stark inom slöjd och hantverk

Sätergläntan ska samverka med olika partners inom utbildning, utveckling och forskning för att erbjuda studerande utbytesmöjligheter samt finna samarbeten för projekt, utvecklingsarbeten och forskningsfrågor nationellt såväl som internationellt.

Sätergläntan arrangerar också olika event och arrangemang som samlar och stärker intresserade och verksamma inom slöjd och hantverk. Vi vill bidra till att utveckla slöjd och hantverkskunnandet utifrån dagens behov samt att vara hållbart, smart och efterfrågad.