Kursbeskrivning
Kursen lägger betoning på att ge introduktion, kunskap och förståelse för hur du kan arbeta med klädkollektion utifrån temat mönsterkonstruktion och sömnadsdetaljer.
Under utbildningen tar varje deltagare avstamp i en egen idé om vilket fokus den egna kollektionen ska ha. Är det den perfekta basgarderoben? Ett antal ”showpieces”? En kostym med oändliga variationer? Eller är det ett antal jackor med olika fickor som är ditt mål? I denna kurs får du möjlighet att arbeta med passform, genom att använda mönsterkonstruktion som metod.
Utifrån olika idéer arbetar vi också med draperingsteknik som skissmetod för att ta fram plaggens form, lägga till detaljer och utforska lämpliga material för olika siluetter.
Vill du gå djupare in i sömnad och detaljernas värld, kan du få grundlig vägledning i fickor, kragar, manschetter, knäppkanter, ärmisättningar m.m. Alla dessa moment hjälper till att skapa en sammanhängande kollektion. Vi utforskar även historiska, samtida och framtida metoder för resursbesparande klädproduktion i “vardaglig” kontext.
Vid kursens Stockholmsbesök hämtar vi inspiration från aktuella utställningar och får möjlighet att göra studiebesök hos intressanta kreatörer.
Kursen leder till färdigheter att skapa en egen kollektion, reflektera över det egna formspråket och vad som gör en kollektion. Målet är att få en utvecklad syn på passform och materialval och det är ett unikt tillfälle att kunna arbeta med drapering, dvs. att göra form på docka. Draperingstekniken ger dig möjlighet att snabbt prova idéer tredimensionellt, se hur material faller, undersöka volym, proportioner och detaljer, en viktig del i en designers metod och ett nödvändigt komplement till mönsterkonstruktion.
Har du intresse av att fördjupa och utveckla andra tekniker för din kollektion, t.ex. textiltryck, broderi, färgning eller vill du fokusera mer på valda delar som passform, material, sömnadsdetaljer, mönsterkonstruktion eller teckning så finns det utrymme för dig att ta din väg inom kursen, utifrån hur dina tankar går inom begreppet ”kollektion”. Gruppens sammansättning och kursledarens breda textila erfarenhet, öppnar för olika vägar mot ett gemensamt mål.
Kursplan kommer inom kort.
Charlotte Svinevit är klänningssömmerska, mönsterkonstruktör, handvävare med gesällbrev och textilformgivare med magisterexamen från Konstfack. Driver egna varumärket SoCharlotte med unika plagg i små kollektioner och har ateljé och butik i Stockholm, där hon arbetar med upcycling-design, second hand och textilens livslängd.
På deltid universitetsadjunkt på Textil på Konstfack, samt på Beckmans Mode. Nörd på passform och materialens lämplighet på kroppen och valda skärningar. Plissérar tyger i den egna ateljén.
Instagram: @so.charlotte och @charlottesvinevit
Inneskor/tofflor
Dator eller annan digital enhet, så vi kan komma igång med Google classroom gemensamt.
Blyertspennor, några olika hårdheter
Skisspapper, typ kopieringspapper
Radergummi
Limstift
Tejp, vanlig och maskerings t ex
Sax
Inspirationsmaterial i form av tidningar, böcker, tyger,
annat material osv
Tuschpennor, svarta
fin 0,05-0,1 mm
mellan 0,2-0,3 mm
tjock 0,6 mm
Promarker, ljusgrå och gärna fler i gråskalan
Egen provdocka är ett plus (behöver ej tas med till Sätergläntan), för att kunna arbeta hemma mellan träffarna. Det är dock inget krav, det finns dockor på skolan att använda på plats.
Datum
Träff 1: 14-16 februari 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 2: 21-23 mars 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 3: 25-27 april 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 4: 22-23 augusti 2025 – Stockholm
Träff 5: 3-5 oktober 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 6: 7-9 november 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 7: 5-7 december 2025 (3 dagar/nätter)
Tider för alla träffar på Sätergläntan
Dag 1: 9-18
Dag 2: 9-18.15
Dag 3: 9-16.45
Tider för träff 4 i Stockholm
Dag 1 10-17
Dag 2 10-16
Handledning Mellan träffarna på Sätergläntan sker inlämning av uppgifter samt handledning enskilt och i grupp via vårt digitala verktyg Google Classroom.
Datum för handledning bestäms av kursledare tillsammans med gruppen och kan även ske i samband med träffarna på Sätergläntan.
Lärare Charlotte Svinevit
Sista anmälningsdag 1 januari 2025
Studietid
2 terminer (40 veckor) studietakt 50%
140 timmar undervisning
100 timmar handledning
560 timmar självstudier
Totalt 800 studietimmar (undervisning, handledning och självstudier)
Vi rekommenderar
Om du vill fördjupa dig i sömnad och/eller mönsterkonstruktion bör du ha grundläggande kunskaper inom området. Det är önskvärt att du har erfarenhet av textil i någon form, för att kunna realisera vissa plagg till kollektionen.
I samband med anmälan ska du bifoga 3 bilder av plagg du sytt eller andra textila arbeten, samt beskriva i en kort text vad du vill uppnå med utbildningen. Skicka bilder och text till info@saterglantan.se, skriv Klädkollektion i ämnesraden.
God datorvana krävs samt tillgång till dator, surfplatta eller liknande med god Internetuppkoppling.
Studieort Sätergläntan, Insjön och digitalt via Google Classroom.
Studiemedelsberättigad Ja (B1), extra studielån kan sökas för studerandeavgiften. Mer information på CSN:s hemsida. Namn på kursen för ansökan om CSN: Slöjd- och hantverkstekniker, distans 50%
Utbildningen står under statlig tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan, Konst- och kulturutbildningar. Efter slutförd kurs erhålls betyg.
Studieavgift 13500 kr
Material Kostnad för eventuellt material tillkommer utöver kursavgiften, upp till 4000 kr.
Boendepaket
Boende erbjuds i mån av plats och bokas i Boendepaket för hela kursträffen. Rummen har vandrarhemsstandard och sänglinne och handdukar tar du med dig. I boendet ingår frukost och städning. Ditt rum är tillgängligt från kl 16 dagen före kursstart om inget annat anges.
3 nätter
Enkelrum 2520 kr
Del i dubbelrum 1830 kr
Pris för Del i dubbelrum gäller endast om det finns en till person som bokat del i dubbelrum samma datum. Annars faktureras pris för Enkelrum.
Måltider
Måltider kan förbokas i Måltidspaket för hela träffen. Enstaka måltider kan ej avbokas från ett måltidspaket.
3 dagar
3 lunch och 2 middag 600 kr
Alla måltider serveras som buffé i vår restaurang Elsa & Wilma. Vi erbjuder en varierad kost med både kött, fisk och vegetariska rätter. Du anger önskemål om kost och eventuell allergi i formuläret nedan.
Anmälan och bekräftelse
Anmälan sker löpande i mån av plats via formuläret nedan. När du fyllt i formuläret blir du hänvisad till Paypal där du betalar med Bankkort eller Paypal-konto. Du behöver inte ha ett Paypal-konto för att betala med Bankkort.
Du är anmäld till kursen när Anmälningsavgiften på 1000 kr är betald. Du får ett kvitto från Paypal när betalningen är genomförd. När vi har hanterat din bokning får du en orderbekräftelse från Sätergläntan.
I lager