Kursbeskrivning

Under utbildningens gång får du grundläggande kunskaper för att arbeta fram nunofilt av god kvalitet, att välja och motivera val av material för specifikt arbete samt utvecklar förmåga att på egen hand gå från tänkt idé till färdig produkt. Utbildningen är en ingång för att arbeta utforskande med nunotovningen.

Vi arbetar med nunofiltning av såväl provlappar, större tyger samt ihåliga former. Du lär dig beräkna krympning och konstruktion av mallar till individuella arbeten. Filtningen byggs på med kunskapen att färga både ull och siden för att kunna ta fram ett unikt material att utgå ifrån i skapandet. Teoretiska moment som ingår är bland annat ullkunskap, materialkännedom samt allmän filtningshistorik.

Stor vikt läggs vid utforskandet av tekniken och den variation som är möjlig genom val av material, sätt att arbeta, färger, mönstring och strukturer etc. Genomlöpande genom kursen följer reflektion och diskussion kring egna och andras arbeten. 

Träff 1: Introduktion
Allmän tovningshistorik
Nunotekniken, teori och praktik
Materialkännedom, ull och tygkvaliteter
Färgning med syrafärger

Träff 2: Att arbeta i större format
Ullkunskap
Kollageteknik för nunofilt
Beräkning av krympning
Utifrån provlapp gå upp i större format
Fokus på nunofilt av hållbar kvalitet

Träff 3: Den ihåliga formen
Kunskap och praktisk övning att arbeta med ihålig form
Konstruktion av mall för plagg eller annan ihålig form
Materialval
Planering för genomförande av eget arbete mellan
träff 3 och 4

Träff 4: Att komma vidare
Tovningen i samtiden, inom konst och mode
Hitta mönstringar och färgkombinationer
Förståelse för utveckling av mallar
Nunofilt i kombination med andra tekniker

Efter fullföljd kurs ska den studerande ha grundläggande kunskaper i nunotovning för att nå resultat av god och hållbar kvalitet i så väl provlappar, större stycken som ihåliga former. Kunna beräkna krympfaktor och göra mallar till individuella arbeten. Ha materialkännedom om ull och lämpliga tyger för nunotovning. På egen hand kunna färga ullfibrer och sidentyger med syrafärger.
Arbeta utforskande och reflekterande med material och teknik för att nå variation och ett personligt uttryck. 

Kursens mål Klicka här för PDF

Yvonne Habbe är textilkonstnär med ull och filtning som specialområde. Hon har en akademisk examen inom arkeologi och kulturmiljövård, vilket länkar samman skapandet med dess historia.

Yvonne arbetar till största delen som pedagog på olika konst- och hantverksskolor inom Sverige, med vissa uppdrag även utanför landet, där hon undervisar så väl nybörjare på fibernivå som avancerade filtmakare som vill vidareutveckla sig. Processinrikad med koncentration på god hållbar kvalitet i såväl material som konstnärlig form.

I egna projekt ligger fokuseringen på fördjupning inom bildkonst.


Hemsida: www.habbe.nu
Instagram: @habbefilt
hem@habbe.nu

Blandade tyger. Tyger som fungerar till nunotovning kan
vara av både naturmaterial och konstfiber, dock ska de vara aningen glesvävda. Sidenpongé, chiffong, organza och gasväv  är vanligast. De kan vara såväl enfärgade som mönstrade, även mindre stuvbitar eller gamla sjalar/scarfar är användbara. En grov riktlinje för att de ska fungera är att det ska gå att blåsa igenom dem. Vid första tillfället jobbar vi med provlappar och då räcker det att du har tyger som är 30×30 cm stora.

Sax
Måttband
Antecknings-/skissmaterial
Förkläde

Om du har:
Ull av olika kvaliteter, främst finfibrig så som svensk finull eller merino (till första tillfället behöver du enbart en mindre mängd, 100 g av vardera sort)
Tovningsnät/markisette

Är du osäker på materialet så kommer både ull och tyger att finnas på plats att köpa av vid kurstillfällena och du kommer efterhand veta vad du ska hålla utkik efter på hemmaplan.

Ta gärna med förkläde och bekväma inneskor

Ja, jag vill anmäla mig

Datum
Träff 1: 23-25 januari 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 2: 27 feb – 1 mars 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 3: 3-5 april 2025 (3 dagar/nätter)
Träff 4: 29-31 maj 2025 (3 dagar/nätter)

Tider
Dag 1: 9-16.30
Dag 2: 9-16.45
Dag 3: 9-12

Handledning Mellan träffarna på Sätergläntan sker inlämning av uppgifter samt handledning enskilt och i grupp via vårt digitala verktyg Google Classroom.
Datum för handledning bestäms av kursledare tillsammans med gruppen och kan även ske i samband med träffarna på Sätergläntan.

Lärare Yvonne Habbe

Sista anmälningsdag måndag 2 december 2024

Studietid
1 termin (20 veckor) studietakt 25%
60 timmar undervisning
40 timmar handledning
100 timmar självstudier
Totalt 200 studietimmar (undervisning, handledning och självstudier)

Vi rekommenderar
Inga särskilda förkunskaper behövs.

Grundläggande datorvana krävs samt tillgång till dator, surfplatta eller liknande med god Internetuppkoppling. 

Studieort Sätergläntan, Insjön och digitalt via Google Classroom. 

Studiemedelsberättigad Denna utbildning berättigar ej till studiemedel från CSN.
Utbildningen står under statlig tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan, Konst- och kulturutbildningar. Efter slutförd kurs erhålls intyg.

Studieavgift 8625 kr

Material Kostnad för eventuellt material tillkommer utöver kursavgiften, upp till 2000 kr.

Boendepaket
Boende erbjuds i mån av plats och bokas i Boendepaket för hela kursträffen. Rummen har vandrarhemsstandard och sänglinne och handdukar tar du med dig. I boendet ingår frukost och städning. Ditt rum är tillgängligt från kl 16 dagen före kursstart om inget annat anges.
3 nätter
Enkelrum 2520 kr
Del i dubbelrum 1830 kr
Pris för Del i dubbelrum gäller endast om det finns en till person som bokat del i dubbelrum samma datum. Annars faktureras pris för Enkelrum.

Måltider
Måltider kan förbokas i Måltidspaket för hela träffen. Enstaka måltider kan ej avbokas från ett måltidspaket.
3 dagar
3 lunch och 2 middag 600 kr
Alla måltider serveras som buffé i vår restaurang Elsa & Wilma. Vi erbjuder en varierad kost med både kött, fisk och vegetariska rätter. Du anger önskemål om kost och eventuell allergi i formuläret nedan. 

Priser ovan är inklusive moms.

Anmälan och bekräftelse
Anmälan sker löpande i mån av plats via formuläret nedan. När du fyllt i formuläret blir du hänvisad till Paypal där du betalar med Bankkort eller Paypal-konto. Du behöver inte ha ett Paypal-konto för att betala med Bankkort.

Du är anmäld till kursen när Anmälningsavgiften på 1000 kr är betald. Du får ett kvitto från Paypal när betalningen är genomförd. När vi har hanterat din bokning får du en orderbekräftelse från Sätergläntan. 

I lager

Nunotovning, vt 2025

Nunotovning, vt 2025

ÅÅÅÅMMDD-XXXX. Om du har nordiskt personnummer fyller du i det. För dig som inte har personnummer fyller du i ditt födelsedatum ÅÅÅÅMMDD.
Denna mailadress kommer att användas för utskick av information och faktura.

Måltider

Måltider bokas i Måltidspaket för hela träffen. Enstaka måltider kan ej avbokas från ett måltidspaket. Frukost ingår i eventuellt boende.

Boende

Det finns möjlighet att bo på Sätergläntan under kursen. Boende och boendealternativ erbjuds i mån av plats. Vi bekräftar ditt tilldelade boende efter att din anmälan är gjord. OBS! Pris för del i dubbelrum gäller endast om det finns någon annan som bokat del i dubbelrum. Om det ej finns någon att dela rummet med så faktureras pris för enkelrum.

Skicka in anmälan

Presentkort - fyll i ditt presentkortsnummer i meddelandefältet. Avdraget görs på din kommande faktura med kursavgift och ev. boende.